Postani Superbabi blogerka!

navodila_za čisto_kuhinjo

Enostavna in temeljita navodila za čiščenje kuhinje

Čiščenje kuhinje je ključno za ohranjanje zdravega in prijetnega doma. Kuhinja je srce vašega doma, kjer se pripravljajo obroki, družina se zbere in ustvarjajo spomini. Zato je pomembno, da je ta prostor čist in urejen. Tukaj je celovit vodič za čiščenje kuhinje, ki vam bo pomagal ohraniti vašo kuhinjo brezhibno.

Priprava na Čiščenje

1. Zberite Vse Potrebne Pripomočke: Preden začnete, pripravite vse potrebne pripomočke. Potrebovali boste:

 • Blago čistilo za površine
 • Razmaščevalec
 • Čistilo za steklo
 • Gobice in krpe iz mikrovlaken
 • Vedro z vodo
 • Krtačo za čiščenje fug
 • Krpe za brisanje prahu
 • Vreče za smeti

Koraki za Čiščenje Kuhinje

1. Odstranite Smeti: Začnite s praznjenjem smetnjaka in odstranjevanjem vseh smeti. To bo olajšalo nadaljnje čiščenje.

2. Počistite Delovne Površine: Odstranite vse predmete s pultov in jih očistite. Uporabite blago čistilo za površine in krpo iz mikrovlaken, da obrišete vse delovne površine. Posebno pozornost posvetite vogalom in robovom, kjer se pogosto nabira umazanija.

3. Pomijte Posodo: Pomijte vso posodo ali jo postavite v pomivalni stroj. Posoda, ki leži naokoli, lahko ovira vaše čiščenje in prispeva k občutku nereda.

4. Očistite Kuhalno Ploščo in Pečico: Uporabite razmaščevalec za odstranjevanje maščobnih madežev z kuhalne plošče. Za pečico uporabite posebna čistila za pečice ali domačo mešanico sode bikarbone in vode. Nanesite čistilo, pustite delovati nekaj minut, nato pa obrišite z gobico.

5. Očistite Mikrovalovno Pečico: Mikrovalovno pečico očistite z mešanico vode in limoninega soka. Posodo z mešanico segrejte v mikrovalovni pečici, dokler ne zavre, nato obrišite notranjost z mehko krpo.

6. Očistite Hladilnik: Iz hladilnika odstranite vse pokvarjene in neuporabne izdelke. Očistite police in predale z mešanico vode in blagega čistila. Posebno pozornost posvetite tesnilom vrat, kjer se lahko nabere umazanija.

7. Pomijte Pomivalno Korito: Pomivalno korito očistite z razmaščevalcem in gobico. Ne pozabite očistiti tudi odtoka in odtokovih mrežic. Na koncu pomivalno korito sperite z vročo vodo.

8. Očistite Omarice in Predale: Obrišite zunanjost omaric in predalov z vlažno krpo. Če so na njih mastni madeži, uporabite blago razmaščevalno čistilo. Notranjost omaric in predalov pospravite in obrišite po potrebi.

9. Očistite Talne Površine: Pometite ali posesajte tla, da odstranite drobtine in umazanijo. Nato tla pomijte z ustreznim čistilom za vašo talno oblogo. Uporabite mop in vedro z vodo ter čistilom. Poskrbite, da boste obrisali tudi vogale in pod kuhinjskimi elementi.

10. Očistite Okna in Svetila: Na koncu obrišite okna s čistilom za steklo in mehko krpo. Poskrbite tudi za čistočo svetil, saj čista svetila omogočajo boljšo osvetlitev prostora.

Nasveti za Vzdrževanje Čiste Kuhinje

 • Redno Pometanje in Brisanje: Kuhinjo pometajte in brišite vsak dan, da preprečite nabiranje umazanije.
 • Hitro Brisanje Madežev: Takoj očistite razlite tekočine in madeže, da preprečite, da bi se posušili in postali trdovratni.
 • Tedensko Čiščenje: Vsak teden posvetite nekaj časa temeljitejšemu čiščenju kuhinje, vključno z aparati in omaricami.
 • Organizacija: Poskrbite za dobro organizacijo omaric in predalov, da bo čiščenje lažje in hitrejše.

Zaključek

Pravilno čiščenje kuhinje je ključno za ohranjanje higiene in prijetnega bivalnega prostora. Z upoštevanjem teh korakov boste lahko učinkovito in temeljito očistili vašo kuhinjo, kar bo prispevalo k zdravju in dobremu počutju vaše družine. Ne pozabite tudi na redno vzdrževanje, saj bo to bistveno olajšalo vsako naslednje čiščenje.

Deli nasvet s prijatelji:

Uporabljamo piškotke, da izboljšamo vaše brskanje, prikažemo prilagojene oglase ali vsebino ter analiziramo naš promet. S klikom na “Sprejmi & Zapri” soglašate z našo uporabo piškotkov.