Postani Superbabi blogerka!

xr:d:DAFtt9uFU6Q:14,j:7442600527267355604,t:23090707

Razlike med Cipreso in Tiso pri obrezovanju žive meje: Vodnik za vrtnarje

Ciprese in tise so priljubljene izbire za žive meje zaradi svoje lepote, gostote in trajnosti. Čeprav obe vrsti ponujata čudovite rezultate, imajo različne potrebe glede obrezovanja. V tem članku bomo raziskali glavne razlike med obrezovanjem cipres in tis, ter vam ponudili praktične nasvete za pravilno nego vsake vrste.

Ciprese (Cupressus)

1. Pogostost Obrezovanja: Ciprese običajno obrezujemo enkrat do dvakrat letno. Prvo obrezovanje opravimo zgodaj spomladi (marec – maj), preden začne intenzivna rast, in drugo obrezovanje konec poletja (avgust – september), da ohranimo obliko in pripravimo rastline na zimo.

2. Pristop k Obrezovanju: Ciprese so hitro rastoče rastline, zato je pomembno redno odstranjevati odmrle in poškodovane veje. Pri obrezovanju pazite, da zgornji del ne postane preširok, saj to lahko zasenči spodnje veje, kar lahko privede do njihovega propadanja. Idealna oblika žive meje je rahlo zožana proti vrhu.

3. Orodje za Obrezovanje: Za obrezovanje cipres uporabite oster in čist obrezovalnik. Za večje veje uporabite škarje za obrezovanje ali žago. Čisti rezi bodo rastlini pomagali hitreje okrevati.

4. Nasveti za Zdravo Rast:

 • Zalivanje: Ciprese potrebujejo redno zalivanje, še posebej v sušnih obdobjih.
 • Gnojenje: Gnojite spomladi in poleti s primernim gnojilom za iglavce.
 • Preprečevanje Škodljivcev: Redno pregledujte rastline za znake bolezni ali škodljivcev.

Tise (Taxus)

1. Pogostost Obrezovanja: Tise običajno obrezujemo dvakrat letno. Prvo obrezovanje izvedemo spomladi (april – maj), ko se začne rastna sezona, drugo obrezovanje pa konec poletja (avgust – september).

2. Pristop k Obrezovanju: Tise so počasneje rastoče rastline, zato obrezovanje ni tako intenzivno kot pri cipresah. Pomembno je, da obrezujete rahlo, da spodbudite rast in ohranite gostoto. Pri obrezovanju ne odstranjujte preveč naenkrat, saj lahko to oslabi rastlino. Oblikujte tiso v rahlo zožano obliko proti vrhu, da preprečite zasenčenje spodnjih vej.

3. Orodje za Obrezovanje: Za obrezovanje tise uporabite oster in čist obrezovalnik. Pri večjih vejah uporabite škarje za obrezovanje ali žago. Poskrbite, da so rezi čisti in gladki.

4. Nasveti za Zdravo Rast:

 • Zalivanje: Tise potrebujejo redno zalivanje, še posebej v sušnih obdobjih.
 • Gnojenje: Gnojite spomladi in poleti s primernim gnojilom za iglavce.
 • Preprečevanje Škodljivcev: Redno pregledujte rastline za znake bolezni ali škodljivcev.

Ključne Razlike med Cipresami in Tisami

1. Hitrost Rasti:

 • Ciprese rastejo hitreje in zahtevajo pogostejše obrezovanje.
 • Tise rastejo počasneje in zato ne potrebujejo tako intenzivnega obrezovanja.

2. Prilagodljivost na Obrezovanje:

 • Ciprese so bolj občutljive na prekomerno obrezovanje in lahko postanejo redke, če jih obrežemo preveč.
 • Tise so bolj prilagodljive in lažje prenesejo bolj intenzivno obrezovanje, vendar je še vedno pomembno, da ne odstranjujete preveč naenkrat.

3. Oblika in Gostota:

 • Ciprese pogosto oblikujemo v visoke, ozke žive meje, ki ustvarjajo močne vizualne zaslone.
 • Tise so primerne za goste, širše žive meje, ki zagotavljajo bogato zeleno ozadje in lahko ustvarijo bolj naraven videz.

Zaključek

Čeprav ciprese in tise ponujajo različne prednosti za vaš vrt, je ključ do uspeha razumevanje njihovih specifičnih potreb glede obrezovanja. Ciprese zahtevajo rednejše in bolj previdno obrezovanje zaradi svoje hitre rasti, medtem ko so tise bolj prilagodljive, vendar počasneje rastoče in potrebujejo manj pogosto obrezovanje. S pravilnim pristopom in skrbjo bosta obe vrsti žive meje cveteli in prispevali k lepoti vašega vrta.

Deli nasvet s prijatelji:

Uporabljamo piškotke, da izboljšamo vaše brskanje, prikažemo prilagojene oglase ali vsebino ter analiziramo naš promet. S klikom na “Sprejmi & Zapri” soglašate z našo uporabo piškotkov.